Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowy skaner online od ESET
16.06.2009, 13:44:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.08.2009 15:52:05 przez Jurek.)
Nowy skaner online od ESET
Firma ESET - producent między innymi NOD32 Antivirusa - udostępniła nową wersję skanera online, który umożliwia bezpłatne usuwanie wykrytych zagrożeń za pośrednictwem niemal wszystkich popularnych przeglądarek.

Najnowsze rozwiązanie firmy ESET umożliwia skanowanie plików archiwalnych, wykonywalnych oraz zbiorów skompresowanych. Wykryte przez skaner ESET zagrożenia umieszczane są w kwarantannie, a użytkownik sam decyduje czy dany plik usunąć z komputera, zatrzymać w kwarantannie czy też może przywrócić. Ze skanera mogą korzystać użytkownicy przeglądarek Internet Explorer, Firefox, Opera, Chrome oraz Safari.

Rozwiązanie korzysta z sygnatur przygotowywanych dla programów firmy ESET oraz z zaawansowanej heurystyki, będącej elementem technologii ThreatSense wykorzystującej podczas wykrywania nowych zagrożeń mechanizmy sztucznej inteligencji. Całość wspiera technologia anti-stealth, będąca elementem rozwiązań ESET Smart Security oraz ESET NOD32 Antivirus, służąca do ochrony przed groźnymi rootkitami.

Jak podkreśla producent, skaner nie stanowi alternatywy programu antywirusowego. Jest natomiast w pełni funkcjonalnym narzędziem, z którego użytkownik może skorzystać w sytuacjach, kiedy nie posiada żadnego rozwiązania zabezpieczającego lub gdy korzystając z konkurencyjnych rozwiązań chce uzyskać pewność, że jego komputer jest wolny od wirusów, robaków itp.

Bezpłatny skaner online firmy ESET w polskiej wersji językowej dostępny jest na stronie http://www.eset.pl/onlinescan

Opis programu na naszym forum:

http://forum.antivir-polska.info/thread-...l#pid31005

Załączone pliki
.jpg  screen.JPG (Rozmiar: 35.42 KB / Pobrań: 17)

[Obrazek: 32789.gif]
[Obrazek: 6957.jpg]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
16.06.2009, 13:48:06
RE: Nowy skaner online od ESET
dlatego że jest online to jest lipa jak większa ilosć tego typu scanerów, mogli by udostępnić wersje jak norton.
16.06.2009, 13:58:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.06.2009 13:58:35 przez Jurek.)
(16.06.2009 13:48:06)p!otr@$ napisał(a):  dlatego że jest online to jest lipa jak większa ilosć tego typu scanerów, mogli by udostępnić wersje jak norton.

Mylisz się kolego. To bardzo dobry skaner. Kilka miesięcy temu testowałem NIS 2009. Przepuścił on i nie wykrył podczas skanu wirusa, który zablokował wszystkie pliki setup. Mogłem zainstalować tylko ESET Online Scannera, który bez problemu wykrył i usunął wirusa.

Skaner na żądanie Nortona jest beznadziejny, głównie ze względu na potwornie długą aktualizację i nie najlepsza wykrywalność.

16.06.2009, 14:06:00
ESET też wykrywalnoscią niegrzeszy właśnie go sciągłem i zobaczymy jak poradzi sobie z paczką spyweru i dialerów,keylogerów.Tongue
16.06.2009, 14:09:51
Piotr jak mozesz to umiesc na jakims serwerze tę paczke. Sam przetestuje rozne programySmile

Norton 2010 Antivirus, Comodo IS+Defense+ bez AV, KeyScrambler Pro, Zemana Antilogger.

On- Demand: Avira Free, MBAM, ASP.
16.06.2009, 14:10:09
zainstalowałem zaktualizowałem zacząłem skan i po kilku minutach przerwałem u was też tak wolno skanuje bo mi na niektórych plikach potrafi się zatrzymać na kilka sekund ?

[Obrazek: logo.gif][Obrazek: phpe1xmmhpm_C7RkVJ.jpg]
16.06.2009, 17:14:40
Skanery on-line to tandeta. Wykrywalność o wiele mniejsza względem normalnie zainstalowanych programów.
16.06.2009, 18:12:16
(16.06.2009 17:14:40)Ratatui napisał(a):  Skanery on-line to tandeta. Wykrywalność o wiele mniejsza względem normalnie zainstalowanych programów.

Posiadasz skłonność Ratatui do ekstremalnie krańcowych poglądów Smile
Radzę przetestować najnowszy skaner online Esetu. To moim zdaniem najlepszy skaner na żądanie, poza oczywiście niektórymi standardowymi antywirusami.

16.06.2009, 20:29:49
Redakcje InfoWorld i PC World testowały już takie rozwiązania i bardzo kiepsko wyszły skanery on-line.
18.06.2009, 06:01:12
Ja również skusiłem się na zainstalowanie tego skanera. Trochę spostrzeżeń:
- próbując robić to w Firefoxie dostałem komunikat, że brak mi programu "..." (nie pamiętam nazwy) - zgrzyt
- zrobiłem to na IE 6 i poszło gładko
- oczywiście skaner musiał się zainstalować na komputerze i o ile pamiętam bez możliwości wyboru lokalizacji - zgrzyt
- potem pobieranie aktualizacji - nie wiem, czy normalne
- to wszystko zapisuje się na dysku (nie wiem po co, skoro jestem online z serwerem usługodawcy i to chyba tam powinny być najnowsze sygnatury, a nie u mnie)
- folder programu puchnie z kilku do ponad 80 mega - zgrzyt
- przed skanowaniem można ustawić kilka ważnych rzeczy w opcjach - dokładność skanowania (wybór rodzaju plików), napędy - OK
- sam skaner pracuje dość szybko na stałym łączu, szybciej niż np avast stacjonarny - OK
- skanowałem dokładnie wszystkie dyski...nie wykrył nic - OK Smile
- wyinstalowałem, bo tylko chciałem sprawdzić, czy mam jakieś śmieci...Revo Uninstaller pokazał jeszcze 3 wpisy w rejestrze zostawione przez program i pełno folderów w "Documents and Settings", a Regseeker znalazł jeszcze jakieś 10 wpisów po skanerze - mało eleganckie Sad
Podsumowując - wydaje mi się, że to dość szybki, rozbudowany i dokładny skaner, choć sam nie na całe szczęście nie przekonałem się o jego skuteczności Smile Na minus na pewno zaliczę ilość plików instalowanych na komputerze użytkownika i zostawianie śmieci w systemie po deinstalacji.

-

Online Armor ++ EdgeGuard Solo
KIS 2010 + PeerBlock 1.0
Symantec (FW+AV) + RVS 2010 HL + KeyScrambler
18.06.2009, 14:58:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.06.2009 15:01:55 przez Jurek.)
@ ichito

ESET Online Scanner musi instalować się na dysku ponieważ posiada jako jedyny z wszystkich skanerów online możliwość usuwania wirów i przekonałem się, że robi to bardzo dobrze.
U mnie w Firefoxie nie było żadnych problemów. Po prostu trzeba w przeciwieństwie do IE, pobrać plik setup i go zainstalować.

Prawda jest taka, że bardzo trudno o bardzo dobry skaner antywirusowy na żądanie. Dr.Web CureIt! znakomicie leczy i usuwa wirusy ale posiada stosunkowo niską wykrywalność a aktualizacje trzeba pobierać w postaci całego programu.
Kaspersky Virus Removal Tool nie posiada update i występuje w wersji 7.
Norton Security Scan aktualizuje się wieczność a pozostałe skanery są niekompletne i wykrywają tylko niektóre wirusy.

Jest co prawda ArcaMicroScan, dobrze zrobiony skaner ale wykrywalność słaba i dużo FP no i BitDefender Free Edition z modułem skanowania stron internetowych ale nie jestem do niego przekonany.
Tak więc ESET Online Scanner to ciekawa propozycja wśród skanerów on-demand.

18.06.2009, 17:17:09
OK dzięki...już rozumiem, że te wszystkie pliki to konieczność, bo podnosi mocno skuteczność i pozwala usuwać zagrożenie. Możliwe, że zainstaluje raz jeszcze w takim razie Smile
A juz tak na marginesie skanerów online...jest takie coś online od Symanteca
http://security.symantec.com/sscv6/WelcomePage.asp
z dwoma modułami: "Security scan" i "Virus detektion" - przeszedłem przez obydwa i choć nie spodziewałem się przykrych wyników, to jednak moduł SC dość sympatycznie mnie zaskoczył, bo mój komputer został przeskanowany pod kątem blokady portów, wrażliwości systemu, możliwych zagrożeń. Raport po rozwinięciu jest wydaje mi się bardzo dokładny, a poza tym można jeszcze doczytać - są odsyłacze...no i oczywiście propozycja wypróbowania programu Smile Moduł VD skanuje niestety tylko wybrane pliki.
Fajne jakby, ale nie wiem tylko, czy w kontekście tych dziur w zabezpieczeniach Symanteca, jest to narzędzie wiarygodne.

Online Armor ++ EdgeGuard Solo
KIS 2010 + PeerBlock 1.0
Symantec (FW+AV) + RVS 2010 HL + KeyScrambler
26.06.2009, 09:22:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.06.2009 09:22:35 przez leon.)
(16.06.2009 13:44:11)Jurek napisał(a):  Firma ESET - producent między innymi NOD32 Antivirusa - udostępniła nową wersję skanera online, który umożliwia bezpłatne usuwanie wykrytych zagrożeń za pośrednictwem niemal wszystkich popularnych przeglądarek.

Najnowsze rozwiązanie firmy ESET umożliwia skanowanie plików archiwalnych, wykonywalnych oraz zbiorów skompresowanych. Wykryte przez skaner ESET zagrożenia umieszczane są w kwarantannie, a użytkownik sam decyduje czy dany plik usunąć z komputera, zatrzymać w kwarantannie czy też może przywrócić. Ze skanera mogą korzystać użytkownicy przeglądarek Internet Explorer, Firefox, Opera, Chrome oraz Safari.

Rozwiązanie korzysta z sygnatur przygotowywanych dla programów firmy ESET oraz z zaawansowanej heurystyki, będącej elementem technologii ThreatSense wykorzystującej podczas wykrywania nowych zagrożeń mechanizmy sztucznej inteligencji. Całość wspiera technologia anti-stealth, będąca elementem rozwiązań ESET Smart Security oraz ESET NOD32 Antivirus, służąca do ochrony przed groźnymi rootkitami.

Jak podkreśla producent, skaner nie stanowi alternatywy programu antywirusowego. Jest natomiast w pełni funkcjonalnym narzędziem, z którego użytkownik może skorzystać w sytuacjach, kiedy nie posiada żadnego rozwiązania zabezpieczającego lub gdy korzystając z konkurencyjnych rozwiązań chce uzyskać pewność, że jego komputer jest wolny od wirusów, robaków itp.

Bezpłatny skaner online firmy ESET w polskiej wersji językowej dostępny jest na stronie http://www.eset.pl/onlinescan
No nareszcie NOD32 doczekał się skanera online , zaraz go zainstaluje ! Dzięki za info!
26.06.2009, 09:39:41
Leon, ale NOD przedtem też miał skaner online Wink To jest tylko jego nowa wersja.
26.06.2009, 09:50:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.06.2009 09:53:09 przez LikwidatoR.)
Nie nie Mateusz poprostu trzeba wymieniać jej wady i zalety co ma dobrego a czego jeszcze nie ma ja jej nie będę molestował może Jurek chce niech próbuje heheSmile
Ta wersja jeśli chodzi o skaner jest lepsza usuwa wiry sam testowałem skaner jest dobry nie ma co narzekaćSmile

FW systemowy dla beki
[Obrazek: 23412.png]
[Obrazek: 18289.png]
Odpowiedz 

Wydawca serwisu Antivir-Polska.info nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich, mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karna lub cywilna.

KontaktAvira AntiVir Personal - Free Antivirus - nieoficjalny Polski SupportWróć do góryWróć do forówWersja bez grafikiRSS